Jak třídit odpad z kuchyně
Obaly od potravin, odkrojky ovoce a zeleniny, kávová sedlina, čajové sáčky, nespotřebované jídlo, to jsou odpady, které denně produkujeme. Ideální by bylo omezit tento odpad na minimum a zbytek vytřídit, aby ho bylo možné dále využít. Jak na to se dozvíte v přiloženém souboru!
Odpad z kuchyně a jeho třídění (71.98 kB)
Co je biologický odpad neboli bioodpad?
Jedná se o biologicky rozložitelný odpad, který nepřišel do kontaktu s produkty živočišného původu, tedy například s kostmi nebo masem. Také nesmí být znečištěný nebezpečnými látkami, jako jsou plasty nebo ropné látky.
Biologický odpad pro snadnější rozlišení dělíme na dvě skupiny:
- biologicky rozložitelné odpady (BRO) – odpady z průmyslu, zemědělství, zpracování dřeva;
- biologicky rozložitelné komunální odpady (BRKO) – odpady z domácností.
Co patří do hnědého kontejneru ze skupiny BRO?
- zemědělský, zahradnický, rybářský a myslivecký odpad
- dřevařský odpad – zbytky desek a nábytku, papírové, lepenkové a dřevěné obaly
- odpady z kožešnického a textilního průmyslu
- odpady z čištění vod
Co patří do hnědého kontejneru ze skupiny BRKO?
- odpady z domácností – to znamená zbytky a slupky ovoce i zeleniny, zeleninová nať, jádřince, pecky z ovoce, pečivo, vaječné a ořešné skořápky, čajové sáčky, kávová sedlina, čistý starý papír, lepenka, papírové kapesníky, zbytky vlasů a vousů, popel ze dřeva
- odpady ze zahrady – tím se rozumí posekaná tráva, listí, větvičky, drny, trus býložravých hospodářských zvířat, stará zemina i hlína z květináčů, piliny, hobliny, kůra, plevele, dřevní štěpka, spadané ovoce, seno, sláma, košťály i celé rostliny
Co nepatří do biologického odpadu?
Biologický odpad není produktem živočišného původu. Bioodpad nesmí být nebezpečnou látkou ani s ní nesmí přijít do kontaktu.
To znamená, že do hnědých popelnic např. nepatří:
- kosti, maso a kůže
- mrtvá těla zvířat a jejich exkrementy
- plasty, sklo, sutě a kameny
- chemické látky a jejich obaly
- pytlíky z vysavače
- cigarety, textil, jednorázové pleny
- omáčky, pomazánky, vařené těstoviny a jedlé oleje.